Svjetski dan činjenja dobrih djela – Good Deeds Day

U povodu obilježavanja Svjetskog dana činjenja dobrih djela, u KJU “Odgojni centar Kantona Sarajevo” predavanje na temu ” Način života i rad slijepih i slabovidnih osoba” održali su predavači iz Sportskog društva Slijepi i slabovidni Kantona Sarajevo.

Cilj predavanja bio je da se mladim osobama praktično i iz ličnog iskustva opišu načini kojima se dolazi do uspjeha, bez obzira na težak životni put i nekada nemoguć za osobe koje su slijepe ili slabovidne, a koje su većinom u današnjem društvu zapostavljene.

Predavači su bili Zoran Đukić, fizioterapeut, prof. Sena Okić i Ivana Bojić, sportista.

Predavanju su prisustvovale Ćuhara Minela, Stručni savjetnik za preventivni rad i Gordana Poturković, Viši referent za radnu terapiju sa korisnicima Centra.

Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo, prihvatilo je učešće u ovome projektu kako bi na taj način iskazali svoju zahvalnost Gradu Sarajevu na stalnoj finansijskoj pomoći.

   

📑O projektu:

16.04. se obilježava Svjetski dan činjenja dobrih djela.
Udruženje iz Republike Hrvatske „Djeca za bolji svijet“ već dvije godine obilježava ovaj dan za cijelu Hrvatsku, te su ove godine uključili Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju, koje će preko svojih udruženja obilježiti ovaj dan kroz dobra djela. Dobra djela se mogu odraditi tokom cijelog mjeseca aprila. Ideja je da se u ovaj projekat uključi više stanovništva raznih dobnih skupina i udruženja sa kojima lokalne samouprave saraduju.

Grad Sarajevo se po prvi put uključio u ovaj projekat, te se iskazanom podrškom udruženja i institucija, već sada može smatrati da će se ovaj projekat sa aktivnostima, nastaviti i sljedeće godine u aprilu i kao takav može se proširiti i na druge jedinice lokalne samouprave (općine).

Ispred Grada Sarajevo, predavanju je prisustvovala Senida Šabić Fočo, Stručna savjetnica u Gradskoj službi za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.