Mjesec borbe protiv vršnjačkog nasilja – Saradnja Općine Centar Sarajevo i Odgojnog centra KS

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, Općina Centar u saradnji sa KJU „Odgojni centar Kantona Sarajevo“, danas je organizovala šetnju učenika osnovnih škola sa svog područja.

Šetnji su se pridružili predstavnici Općine Centar koje je predvodio načelnik Srđan Mandić u društvu direktora KJU „Odgojnog centra“ Midhata Kerle, te džudistkinje Larise Cerić, koji su se okupili ispred ARIA centra u 5 do 12, te simboličnom šetnjom gradom u ružičastim majicama poslali poruku o podizanju svijesti sugrađana o problemu vršnjačkog nasilja. Šetnja je završila na platou ispred Narodnog pozorišta Sarajevo (na trgu Susan Songat), gdje su im se pridružili i mališani iz vrtića.

Zaposlenici stručnih službi Centra su organizovali radionice za učenike u kojima su slali pozitivne i motivirajuće poruke jedni drugima, te su imali priliku da kroz interaktivnu igru “Mreža prijateljstva” jedni drugima upute riječi prijateljstva i ohrabrenja.

Današnja šetnja imala je za cilj da potakne relevantne institucije na pravovremenu reakciju i na obaveznu prevenciju, kako bi u konačnici djelovali preventivno, a ne kada se posljedica desi.