Čestitka povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena!

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910.godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.  Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Ovaj praznik nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Clara Zetkin i Rosa Luxemburg

Direktor, Midhat Kerla smatra da su žene stub cjelokupnog društva i da svaki dan treba iskazivati poštovanje ženama, kao i napominjati da su bitne i važne u svim segmentima života.  Istakao je da se zaposlenice u KJU “Odgojni centar Kantona Sarajevo” smatraju ravnopravnim sa svojim muškim kolegama, što pokazuje i činjenica da od 5 Službi u Centru, u njih 4 su žene rukovodioci, te da je njihov doprinos u radu od izuzetnog značaja za ustanovu.

Ovom prilikom, direktor je uputio srdačne čestitke povodom 8. marta zaposlenicama Centra, kao i svim pripadnicama ljepšeg spola!